Wednesday, February 24, 2010

Kiinalainen uusi vuosi, pvä 12

Hyvää Tiikerin vuotta! Vaurautta ja onnea kaikille, terveyttä unohtamatta ;)

Kiinalaisen kuukalenterin mukainen uusi vuosi on ollut Singiksessä rauhallisempi kuin odotin. Olin kuullut tarinoita naapureista jotka laulavat karaokea kaksi viikkoa putkeen ja joulumainen valmistautuminen vuoden vaihtumiseen antoi kyllä myös ymmärtää muuta, mutta rauhallista on Balilta palaamisen - eli todellisen kiinalaisen uuden vuoden - jälkeen ollut. Osaltaan tähän tietysti vaikuttaa se, että kaikki ovat taas töissä eikä aikaa juhlimiseen ole..


Viime lauantaina vierailin paikallisen ystävän Traceyn kotona maistelemassa kiinalaisen uuden vuoden herkkuja ja viettämässä perinteiden mukaista iltaa. Herkkuihin kuuluvat mm. kuvassa (yllä) näkyvät ananaskeksit, sokeroitu mustekalapala (se vaaleanpunainen), tuliset rapurullat, kerroskakku (jossa ainakin kymmenen ohutta kerrosta, joista jokainen lisätään kakkuun yksi kerrallaan paiston aikana) ja meloninsiemenet, jotka laitoin suuhuni ja aloin rouskuttaa kurpitsansiemenien lailla - heh, mutta nehän olivatkin kuin auringonkukansiemenet, kuoret pois ensin!


Perinteisiin kuuluu viedä emännälle kaksi mandariinia hyvän uuden vuoden toivotuksena. Hän puolestaan antaa kaksi mandariinia takaisin (ei samoja kappaleita) ja toivottaa hyvää onnea. Lapsille ja naimattomille aikuisille annetaan pieniä punaisia kuoria, joihin on laitettu rahaa - aina tasaluku, ja mieluiten 8, sillä se on onnennumero. Uuden vuoden salaatti, jonka ympärille yllä olevassa kuvassa olemme kerääntyneet, sekoitetaan yhteistuumin niin, että jokaisella on omat puikot ja salaattia sekoittaessa lausutaan onnentoivotuksia uudelle vuodelle (paras taisi tulla Traceyn suusta: "..for the dogs to behave nice and not get into fights when they meet other dogs lah..").



Hyvän sekoituksen jälkeen salaattia syödään kunnes se loppuu. Sitten voidaankin siirtyä nauttimaan muista tilaisuuteen tuunatuista ruoista: it's the prosperity pizza! (vauraus-pizzaksi nimetty uuden vuoden kausituote)


Kiinalaiseen uuteen vuoteen kuuluvat myös meille suomalaisille pääsiäisestä tutut pajunkissat. Traceyllä oksia oli koottu yhteen joulukuusimaisesti, ja oksilla roikkui pieniä punaisia kuoria koristeina. Mitään virvontameinikiä niihin ei kuitenkaan liity ;) Lähtiessämme Tracey antoi meille pienet punaiset kassit, joissa oli mandriineja ja onnenkeksit. Onnenkeksien (fortune cookies) sisältä löytyi ennustuksien (tai pienien totuuksien) lisäksi numerosarja, jonka kanssa pitäisikin nyt mennä lottoamaan - numerosarjahan kun tietysti tuottaa onnea joten rahaa pitäisi olla tiedossa..

Onnea toivottavat tanssivat lohikäärmeet kiertävät vielä tämän viikon kaupungilla, vieraillen yrityksissä jotka ovat lohikäärmeen tilanneet. Kun Rekun kanssa kuulimme rummutusta kadulta, menimme heti katsomaan - ja siellähän se lohikäärme viimeisteli tanssiaan 7eleven-kioskin edessä:


Lohikäärme päättää tanssinsa mandariinien kuorintaan - jälleen yksi onnen ja hyvän uuden vuoden toivotustapa. Tämä lohikäärme antoi lisäksi liikkeenpitäjälle seinälle laitettavan muiston.


Tanssijoiden kuoriuduttuaan lohikäärmeestä, korviaan rummutuksen tahtiin vieressäni heilutellut Rekku pääsi tutustumaan tuohon meteliä pitäneeseen olioon:

2 comments: